Welk merk fineliner is het beste? (Micron, Faber Castell, Tombow of Staedtler)

In het assortiment van Post & Papier verkoop ik vier verschillende merken fineliners. Door marktonderzoek heb ik ontdekt dat Micron Pigma (Sakura), Faber Castell, Tombow en Staedtler favoriet zijn onder illustratoren, bullet journal liefhebbers, handletteraars en andere creatievelingen die gebruik maken van fineliners. Maar: wat is nu het beste merk fineliner?

Beste merk fineliner

Vergelijking merken

In de afgelopen maanden heb alle merken gebruikt voor handlettering, doodles, illustraties en bullet journaling. Ik heb dus Micron Pigma, Staedtler, Tombow en Faber Castell uitgebreid getest. Het beste merk fineliner? Ik zal alle voor- en nadelen van ieder met jullie bespreken!

Micron Pigma

Micron Pigma is – denk ik – het meest bekende merk voor fineliners. Het zijn pennen van 13,5 cm lang, dus het is een handzaam formaat. Ze hebben een soort van beige kleur aan de buitenkant, maar ze bevatten zwarte pigment inkt dat watervast is en niet wegveegt. Er zijn zeven verschillende diktes verkrijgbaar (waarvan zes verkrijgbaar in het assortiment), wat erg handig is voor handlettering en illustraties. Micron Pigma fineliners zijn lichtgewicht, kunnen zonder dop een tijdje mee zonder dat ze uitdrogen en liggen goed in de hand.

Staedtler

Staedtler fineliners zien er bijna hetzelfde uit als Micron Pigma fineliners qua formaat en uiterlijk. Het enige verschil is dat ze donkergrijs zijn aan de buitenkant. De inkt is watervast, maar kan helaas wel iets wegvagen als je bijvoorbeeld gumt. Hoewel de inkt zwart is, kan dit donkergrijs uitvallen als je aan het illustreren of handletteren bent. Er zijn tien verschillende diktes verkrijgbaar (waarvan zes verkrijgbaar in het assortiment), wat erg handig is als je voorgaande aan het doen bent. Staedtler fineliners zijn iets zwaarder dan Micron Pigma fineliners, kunnen 18 uur zonder dop zonder uit te drogen en liggen ook goed in de hand.

Tombow

Tombow ken je misschien het beste van dual brush pens, maar er bestaat ook fineliners: drawing pens! De pen is 14 cm lang, heeft een donkerblauw uiterlijk en bevat zwarte pigment-inkt op waterbasis. Er zijn in totaal drie verschillende diktes punten. Het verschil is hierdoor duidelijk te zien. Tombow fineliners zijn lichtgewicht en liggen goed in de hand.

Faber Castell

Faber Castell fineliners zijn misschien wat onbekender. Het is dan ook van een duurder merk die zich richt op illustratoren, maar juist daarom zijn ze wel mooi. De pen is 13,8 cm lang, heeft een zwart uiterlijk en bevat Indische zwarte inkt dat watervast en licht bestendig is. Er zijn vier verschillende diktes verkrijgbaar als fineliner waarbij het verschil duidelijk is te zien. Faber Castell fineliners zijn lichtgewicht, kunnen helaas niet erg lang zonder dop (even krassen voordat je weer begint) en liggen goed in de hand.

Beste merk fineliner?

Mijn persoonlijke favorieten zijn Tombow voor in mijn bullet journal, want dit schrijft lekker op dit papier, en Micron Pigma voor handlettering. Het is niet dat Staedtler slecht is, want hij schrijft even lekker, maar ik maak veel schetsen voordat ik het overtrekt met fineliner. Door het gummen wordt de inkt van Staedtler soms wat grijsachtig. Faber Castell vind ik wel erg mooi, maar het is best vervelend dat de fineliners niet zo lang zonder dop kunnen. Trouwens, een algemeen nadeel aan fineliners: de punten worden steeds kleiner bij veelgebruik, dus vaak gebruik ik liever een vulpen.

Als ik creatievelingen in mijn omgeving vraag welk merk fineliner zij gebruiken, is dit vaak Micron Pigma: dit is het meest bekende merk, zoals ik al noemde. Het beste merk fineliner is echter voor ieder persoonlijk: het is maar net welke jij het beste vindt schrijven! Testen maar, dus… 😉

De waardering van www.postenpapier.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 567 reviews.