Inhoud

DIY papieren zakjes vouwen

Zakjes zijn niet alleen mooi, maar ook erg handig! Er zijn veel ontwerpen kant-en-klaar verkrijgbaar. Eventueel kun je ook met een zakjesmal of sommige printables aan de slag als je zou willen. Omdat er veel op ‘zakjes vouwen’ wordt gezocht, heb ik een DIY van gemaakt zodat je zowel platte zakjes als bodemzakjes zélf kunt maken! Als je graag wilt leren papieren zakjes vouwen, volg dan de instructies in dit blog.

DIY papieren zakjes vouwen

Benodigdheden

Wat heb je nodig? Allereerst is het handig om papier te pakken. Ik heb zelf inpakpapier gepakt omdat dit wat dunner is en leuke ontwerpen bevat. Daarnaast is een plat object van het formaat dat je graag wilt hebben erbij handig, maar ook een potlood, een schaar, een liniaal en (foto)lijm.

DIY papieren platte zakjes vouwen

Papieren platte zakjes vouwen

Allereerst ga ik aan de slag om een plat zakje te maken. Ik heb een A6 kaart overgetrokken op de achterkant van het inpakpapier. Zorg dat je genoeg ruimte eromheen hebt, want je tekent de flappen ernaast. Mijn linkerflap is 7 cm en mijn linkerflap 4 cm. Vervolgens teken je ook flapjes aan de boven- en onderkant. Als je de tekening op de foto niet goed kunt zien, kun je het Sinterklaas zakje even bekijken. Dit is hetzelfde ontwerp. De streepjes tussen de bovenste flapjes en de flappen naar het originele vlak kun je daarna weggummen.

DIY papieren platte zakjes vouwen

Zodra alles uitgetekend is, kun je het zakje uitknippen. Je vouwt tevens meteen de zijkant naar elkaar toe. Het roze gedeelte wordt de binnenkant, dus je ziet de buitenkant op de foto. Het overlappende papier plak je vast.

DIY papieren platte zakjes vouwen

Als laatste vouw je het onderste gedeelte naar boven om en dit plak je ook vast. Et voilá: jouw platte zakje is geboren! Papieren zakjes vouwen is op zich simpel, je moet alleen even weten hoe.

DIY papieren platte zakjes vouwen

Papieren bodemzakjes vouwen

Naast platte zakjes heb je ook bodemzakjes. Qua knippen is dit gemakkelijker, maar qua vouwen juist iets complexer. Je begint met het knippen van een rechthoek of vierkant. Je kunt zelf bepalen hoe groot of hoe klein je het maakt. Ik heb zelf gekozen voor een brede voorkant en een smalle zijkant. Het zakje is langwerpig doordat ik een rechthoek heb gebruikt.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

De volgende stap is gelijk aan het platte zakje: vouw het papier zo dat het papier nét overlapt en plak dit vast.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Vervolgens vouw je het onderste gedeelte naar boven. Je kunt zelf bepalen hoeveel je vouwt. Hoe langer het papier dat gevouwen wordt, hoe dieper het zakje uiteindelijk wordt. Let op! Plak dit nog niet vast.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Vouw daarna de punten van het papier dat je net hebt gevouwen naar binnen, zoals op onderstaande foto. Zorg ervoor dat de vouwlijnen op elkaar komen te liggen.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Om de bodem af te maken, vouw je zowel de onderste als de bovenste flap naar elkaar toe. Ze moeten weer net over elkaar heen zodat je ze vast kunt lijmen. Lijm de flappen ook vast aan de zijkanten zodat het zakje niet open gaat straks.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Eventueel is jouw zakje zo klaar. Je kunt hem nu open vouwen en gebruiken als je wilt. De zijkanten van dit zakje staan – net als het platte zakje – naar buiten. Het is echter ook mogelijk om papieren zakjes te vouwen met een zijvouw erin. Ga hiervoor een stap verder.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Zolang het zakje nog plat ligt uit de vorige stap, kun je er een zijvouw in maken. Hiervoor vouw je de zijkanten naar binnen. Leg de vouwlijnen weer op elkaar bij de bodem. Vouw ze daarna weer open

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Als laatste is het een kwestie van het zakje open te vouwen zodat je de binnenste vouw (die je net hebt gemaakt) naar binnen kunt vouwen. Et voilà: jouw bodemzakje is klaar!

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Zo zie je maar: papieren zakjes vouwen is niet moeilijk en het is ook nog eens leuk om te doen! Welke variant is jouw favoriet? Het lijkt me leuk als je jouw creatie wilt delen. Plaats een foto op Instagram of Facebook met jouw resultaat en tag mij (@PostenPapier). Veel DIY plezier!

DIY papieren zakjes vouwen resultaat

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anouk
Anouk
Ik ben Anouk Hempenius, een papierliefhebber in hart en nieren. Ik vind echte post zoveel leuker dat ik een webwinkel ben gestart. Van jongs af aan spaar ik al kaarten en schrijf ik brieven. Sinds ik de creatieve wereld online heb ontdekt, ben ik ook graag bezig met het maken van snailmails en swaps. En dit alles deel ik graag met jou! Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om echte post te sturen. Want, zeg nou zelf: wat geluk in je brievenbus is toch veel fijner dan een appje of mailtje?

Anderen bekeken ook

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.postenpapier.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 732 reviews.