DIY papieren zakjes vouwen

Zakjes zijn niet alleen mooi, maar ook erg handig! Er zijn veel ontwerpen kant-en-klaar verkrijgbaar. Eventueel kun je ook met een zakjesmal of sommige printables aan de slag als je zou willen. Omdat er veel op ‘zakjes vouwen’ wordt gezocht, heb ik een DIY van gemaakt zodat je zowel platte zakjes als bodemzakjes zélf kunt maken! Als je graag wilt leren papieren zakjes vouwen, volg dan de instructies in dit blog.

DIY papieren zakjes vouwen

Benodigdheden

Wat heb je nodig? Allereerst is het handig om papier te pakken. Ik heb zelf inpakpapier gepakt omdat dit wat dunner is en leuke ontwerpen bevat. Daarnaast is een plat object van het formaat dat je graag wilt hebben erbij handig, maar ook een potlood, een schaar, een liniaal en (foto)lijm.

DIY papieren platte zakjes vouwen

Papieren platte zakjes vouwen

Allereerst ga ik aan de slag om een plat zakje te maken. Ik heb een A6 kaart overgetrokken op de achterkant van het inpakpapier. Zorg dat je genoeg ruimte eromheen hebt, want je tekent de flappen ernaast. Mijn linkerflap is 7 cm en mijn linkerflap 4 cm. Vervolgens teken je ook flapjes aan de boven- en onderkant. Als je de tekening op de foto niet goed kunt zien, kun je het Sinterklaas zakje even bekijken. Dit is hetzelfde ontwerp. De streepjes tussen de bovenste flapjes en de flappen naar het originele vlak kun je daarna weggummen.

DIY papieren platte zakjes vouwen

Zodra alles uitgetekend is, kun je het zakje uitknippen. Je vouwt tevens meteen de zijkant naar elkaar toe. Het roze gedeelte wordt de binnenkant, dus je ziet de buitenkant op de foto. Het overlappende papier plak je vast.

DIY papieren platte zakjes vouwen

Als laatste vouw je het onderste gedeelte naar boven om en dit plak je ook vast. Et voilá: jouw platte zakje is geboren! Papieren zakjes vouwen is op zich simpel, je moet alleen even weten hoe.

DIY papieren platte zakjes vouwen

Papieren bodemzakjes vouwen

Naast platte zakjes heb je ook bodemzakjes. Qua knippen is dit gemakkelijker, maar qua vouwen juist iets complexer. Je begint met het knippen van een rechthoek of vierkant. Je kunt zelf bepalen hoe groot of hoe klein je het maakt. Ik heb zelf gekozen voor een brede voorkant en een smalle zijkant. Het zakje is langwerpig doordat ik een rechthoek heb gebruikt.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

De volgende stap is gelijk aan het platte zakje: vouw het papier zo dat het papier nét overlapt en plak dit vast.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Vervolgens vouw je het onderste gedeelte naar boven. Je kunt zelf bepalen hoeveel je vouwt. Hoe langer het papier dat gevouwen wordt, hoe dieper het zakje uiteindelijk wordt. Let op! Plak dit nog niet vast.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Vouw daarna de punten van het papier dat je net hebt gevouwen naar binnen, zoals op onderstaande foto. Zorg ervoor dat de vouwlijnen op elkaar komen te liggen.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Om de bodem af te maken, vouw je zowel de onderste als de bovenste flap naar elkaar toe. Ze moeten weer net over elkaar heen zodat je ze vast kunt lijmen. Lijm de flappen ook vast aan de zijkanten zodat het zakje niet open gaat straks.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Eventueel is jouw zakje zo klaar. Je kunt hem nu open vouwen en gebruiken als je wilt. De zijkanten van dit zakje staan – net als het platte zakje – naar buiten. Het is echter ook mogelijk om papieren zakjes te vouwen met een zijvouw erin. Ga hiervoor een stap verder.

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Zolang het zakje nog plat ligt uit de vorige stap, kun je er een zijvouw in maken. Hiervoor vouw je de zijkanten naar binnen. Leg de vouwlijnen weer op elkaar bij de bodem. Vouw ze daarna weer open

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Als laatste is het een kwestie van het zakje open te vouwen zodat je de binnenste vouw (die je net hebt gemaakt) naar binnen kunt vouwen. Et voilà: jouw bodemzakje is klaar!

DIY papieren bodemzakjes vouwen

Zo zie je maar: papieren zakjes vouwen is niet moeilijk en het is ook nog eens leuk om te doen! Welke variant is jouw favoriet? Het lijkt me leuk als je jouw creatie wilt delen. Plaats een foto op Instagram of Facebook met jouw resultaat en tag mij (@PostenPapier). Veel DIY plezier!

DIY papieren zakjes vouwen resultaat

Stationery Box

Stationery Box

Meld je aan voor een abonnement om iedere maand een box mét korting te ontvangen! Losse edities zijn achteraf beschikbaar tegen de volledige prijs.

Exclusieve Box Cattastic Pumpkin

Ben jij ook zo’n fan van Halloween? Stuur jouw post met deze exclusieve box! OP = OP

Postzegelcode? Zo vrolijk je jouw post toch op!

Postzegelcode? Zo vrolijk je jouw post toch op!

Heb je geen postzegels in huis, maar wil je wel graag post versturen? Ik heb dit probleem zelf met enige regelmaat. Gelukkig is er tegenwoordig een oplossing: een postzegelcode. Aan te vragen via de PostNL app. Het nadeel ervan is dat er in plaats van een (leuk)...

Laatste blogs

Postzegelcode? Zo vrolijk je jouw post toch op!

Heb je geen postzegels in huis, maar wil je wel graag post versturen? Ik heb dit probleem zelf met enige regelmaat. Gelukkig is er tegenwoordig een oplossing: een postzegelcode. Aan te vragen via de PostNL app. Het nadeel ervan is dat er in plaats van een (leuk)...

Scrapbookpagina: nieuwe puppy

Speciale herinneringen moet je vastleggen! Zelf gebruik ik hiervoor een groot zwart scrapbook, maar het kan eventueel ook in een ander boek. Hierbij gebruik ik verschillende technieken van het scrappen maar ook van bijvoorbeeld het bullet journalen. Het doel is om er...

Trend: regenbogen in voorjaarscollecties

Is het jou al opgevallen? Illustraties van regenbogen komen dit voorjaar ineens overal terug! Zo ook op papierwaren. Ik heb ze al gespot in verschillende collecties in 2020. Vrolijk voor al jouw cadeaus, journal spreads en snailmails. Regenboog De regenboog. Ik heb...

Frisse lente journal spread

De lente is begonnen! Het is misschien nog wat koud buiten, maar de zon komt eindelijk om het hoekje kijken. Bovendien is het seizoen ook officieel begonnen volgens de kalender. Om je wat inspiratie te geven voor een journal spread in het voorjaar, ga ik aan de slag...

Valentijnspost maken: dubbele kaart

Heb jij al jouw Valentijnspost al klaar liggen voor 14 februari? Als je nog een snailmail wilt maken, heb ik wat inspiratie voor je. Maak bijvoorbeeld een dubbele kaart, maar dan met wat extra's! Benodigdheden Wat heb je nodig? Papierwaren die jij graag gebruikt! Ik...

Leg jouw Sinterklaas herinneringen vast!

Sinterklaas is weer in ons land! En dat betekent dat er de komende tijd weer allerlei prachtige momenten vast zijn te leggen voor jouw gezin. Denk aan: de intocht vandaag, een schoentje zetten dit weekend en natuurlijk pakjesavond op 5 december. Zelf vind ik het...

Mijn Bullet Journal papier vergelijking

MUS creatief heeft intussen 18 verschillende kaften van Mijn Bullet Journal uitgebracht, plus 2 business edities en 4 pocket versies. Het papier van de bullet journals is geëvolueerd naar aanleiding van feedback. In deze video laat ik het verschil zien en geef ik een...

Over Post & Papier

Post & Papier is jouw (web)adres voor kaarten, briefpapier en snailmail spullen. Een cadeautje in je brievenbus! Mijn passie voor papier, illustratie en creativiteit zorgt ervoor dat ik met veel liefde en plezier werk om de mooiste papierwaren voor jou te maken, te selecteren en te verpakken.

Contact

Contact

Post & Papier
Van Goghlaan 40
8442 HW Heerenveen
Dit is géén bezoekadres!

E-mail: anouk@postenpapier.nl
Telefoon: +631 3888 3686
WhatsApp: +631 3888 3686
Direct bereikbaar op ma, di ochtend, wo ochtend, do middag en vr ochtend. Daarbuiten duurt het langer voordat ik reageer.

Bedrijfsgegevens

KvK nummer: 52800857
BTW nummer: NL002255673B49

Rekening
256614318 t.n.v. Nouk-san
IBAN: NL84 KNAB 0256 6143 18
BIC: KNABNL2H

De waardering van www.postenpapier.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 617 reviews.