POST & PAPIER
Gratis verzending vanaf €30
Verzending binnen 48 uur
Papierwaren abonnementen
Sparen voor korting
Gratis cadeauservice

Kennisbank

Ben jij een begrip tegen gekomen tijdens het winkelen bij Post & Papier dat je niet snapt? Of heb je een vraag over bepaalde materialen? Je vindt het antwoord in deze kennisbank! Er staat niet alleen een overzicht van verschillende begrippen uitgelegd op deze pagina, maar ook enkele veelgestelde vragen over producten en materialen uit het assortiment.

Begrippen

Snailmail • Origineel betekent dit (letterlijk vertaald) trage post. Tegenwoordig wordt het begrip echter gebruikt om een creatieve manier van post versturen aan te duiden. Vroeger had je een penvriendin, nu wissel je snailmail uit met iemand. De post is een combinatie van een brief met wat kleine goodies in een creatie. Materialen die je kunt gebruiken, staan op deze themapagina.

Pocketletter • Eén van de postprojecten dat onder snailmail valt, is een pocketletter. Dit maak je met een plastic hoes waarin negen vakjes zitten. Je spaarde er waarschijnlijk vroeger kaarten in. Een voorbeeld van een pocketletter kun je vinden op het blog.

Round Robin • Nog een ander postproject dat onder snailmail valt, is round robin. Dit is een boekje dat rondreist in een groep over een tijdsbestek van enkele weken/maanden. Iedereen begint met zijn eigen boekje en dit gaat dus iedereen bij langs totdat het weer bij jezelf is. Je maakt van tevoren afspraken over thema, hoeveel pagina’s en aantal weken. Meer informatie? Bekijk het blog!

Swap • Het laatste postproject dat onder snailmail kan vallen, is een swap. Dit is het uitwisselen van een cadeaupakket met een ander. Je kunt dit met een bekende afspreken, maar je kunt je ook inschrijven voor georganiseerde swap via een Facebook groep of Instagram bijvoorbeeld. De laatste variant hebben vaak een thema en een deadline. Een bekende georganiseerde swap is Instaswap tweemaal per jaar. Bij een swap is het gebruikelijk om alle cadeaus mooi in te pakken zodat het een feestje is om uit te pakken.

Postcrossing • Een internationaal postproject waarbij je ansichtkaarten de hele wereld over stuurt naar onbekenden in het binnen- en buitenland. Door een adres op te vragen via de website kun je een kaart sturen. Het leukste is om een kaart bij het profiel te zoeken. Vervolgens krijg je één thuisgestuurd door iemand anders. Typisch Hollandse kaarten staan op deze themapagina.

Handlettering • Schrijven met de hand, maar dan anders dan je normaal doet. Je tekent als het ware letters op papier waardoor je mooie creaties kunt maken. Je kunt er doodles en illustraties bij tekenen om het op te vrolijken. Handletteren is mogelijk allerlei ondergronden. Materialen die je hiervoor kunt gebruiken, staan op deze themapagina.

Bullet journal • Een systeem om analoog te organiseren. Het kan een je to do-lijst, schetsboek, notitieboek en dagboek zijn, of juist alles tegelijkertijd. De officiële manier om een bullet journal te gebruiken staat op de website, maar je kunt het zo inrichten zoals je zelf wilt! Het is een echte hype op dit moment. Ik gebruik het zelf ook en ik vind het ideaal. Materialen die je hiervoor kunt gebruiken, staan op deze themapagina.

Travelers Notebook • Letterlijk vertaald betekent dit ‘reizigers notitieboek’. Het is een kaft van leer waarin elastieken zitten zodat je hier zogenoemde ‘inserts’ in kunt doen. Deze bestaan uit notitieboekjes met allerlei soorten papier bijvoorbeeld, maar ook mapjes om iets in op te bergen. Als een notitieboekje vol is, kun je deze gemakkelijk vervangen. Er zijn helaas (nog) geen items rondom Travelers Notebook verkrijgbaar in de webwinkel.

Filofax • Dit is een bekend merk dat zich specialiseert in persoonlijke organizers. De kaften zijn van leer gemaakt en er zit een bindsysteem van zes ringen in. De inhoud is apart verkrijgbaar, maar ook zelf te maken. Filofax wordt veel gebruikt als agenda, maar ook voor andere lijstjes en planners. Er zijn helaas (nog) geen items van Filofax verkrijgbaar in de webwinkel.

Doodles • Officieel zijn dit tekeningen die gemaakt worden terwijl je met jouw gedachten ergens anders bent. De Nederlandse vertaling is droedelen. Het zijn simpele en eenvoudige tekeningen. De term wordt echter ook bewust gedaan terwijl je creatief bezig bent, bijvoorbeeld tijdens het maken van een snailmail, het handletteren en/of het werken in een bullet journal.

Gift tag • Een ander woord voor een label en een kadokaart of een minikaart. Mooi om aan een cadeautje of een bos bloemen te hangen, maar ook leuk om in een snailmail te doen bijvoorbeeld.

Kennisbank

Wat is het verschil tussen een ansichtkaart, postkaart en wenskaart?
Kort gezegd: een ansichtkaart heeft ruimte op de achterkant voor een adres en een postzegel, een postkaart heeft een blanco achterkant en een wenskaart is gevouwen. Voor de laatste twee zijn enveloppen handig. Wil je meer informatie? Bekijk het blog!

Welk merk fineliner is het beste?
Iedereen heeft een persoonlijke favoriet. Stabilo, Staedtler, Faber Castell en Micron Pigma fineliners zijn allemaal goed. Je kunt het beste proberen wat je zelf het prettigste vindt schrijven en tekenen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Faber Castell voor in mijn bullet journal en Micron Pigma voor handlettering en illustratie.

Welk notitieboek kan ik het beste gebruiken als bullet journal?
De bullet journals van BBNC uitgevers zijn hiervoor geschikt vanwege het gestipte papier dat erin zit. Je kunt echter ook gewoon een blanco of gelinieerd notitieboek gebruiken.

Klantenservice

+316 28115573
(bereikbaar per telefoon en what's app) anouk@postenpapier.nl
(antwoord binnen 24 uur)

Twitter @PostenPapier Instagram @postenpapier Facebook PostenPapier Pinterest PostenPapier YouTube Post & Papier