Post sturen: vroeger was het de enige manier om op lange afstand met elkaar te communiceren. Tegenwoordig is dit veel gemakkelijker, maar toch blijft de magie van echte post bestaan. Om deze nog meer naar voren te halen, wil ik het hebben over de geschiedenis van post. Daar wordt je toch nostalgisch van?
Eerste postdiensten
Het is bijna niet voor te stellen, maar zes eeuwen voor Christus lieten Perzische koningen een netwerk van poststations aanbrengen door het hele rijk. Hier konden koeriers uitrusten, maar ook hun vermoeide paard omwisselen voor een uitgeruste. In Europa werd zo’n systeem door de Romeinen geïntroduceerd. Keizer Augustus zorgde eerst voor twee diensten van het versturen van keizerlijke decreten en belastingopbrengsten (snel) en overheidscommunicatie (langzaam). Later werd er nog een derde toegevoegd voor burgers. In de Middeleeuwen ontwikkelden veel organisaties hun eigen postnetwerk.
Internationale post
Niet alleen instellingen, maar ook Adellijke families vonden het handig om post te verspreiden en te bezorgen. In 1490 zorgt Frans von Taxis voor de grondslag van het internationale postnetwerk. Hij opende een koeriersdienst tussen keizerlijke zetel in Innsbruck en de troon van de Habsburgse stadhouders in Brussel. Dit werd zo populair dat ze in de zeventiende eeuw het ambt van kaiserliche Generalpostmeister toebedeeld kregen.
Betalen voor post
In 1653 bedacht staatsman Jean-Jacques Renouard de Villayer in dienst van Lodewijk XIV een systeem van brievenbussen uit. Ook was hij de eerste die ervoor zorgde dat je voor de post kon betalen. Dit ging door middel van een betaalde envelop. Dit systeem faalde, maar was wel de inspiratie voor verdere ontwikkelingen. In 1680 ontwikkelde Engelse koopman Willem Dockwra de zogenoemde Penny Post. Hier kwam een eind aan toen Rowland Hill in 1840 de eerste postzegel op de markt bracht. Dit was het eerste praktische middel om te betalen voor de post voordat het verzonden was, dus het verspreidde zich over de hele wereld.
Overheid verantwoordelijk voor post
Dit was overigens niet de enige reden. De groei van de handel zorgde ervoor dat post vaker en sneller verstuurd kon worden. Goedkopere betaalmiddelen zorgden er bovendien voor dat steeds meer mensen gebruik konden maken van het netwerk. Vanaf de negentiende eeuw werd de overheid in Europa daarom verantwoordelijk voor de post. Zo ook in Nederland vanaf 1820 tot het einde van de twintigste eeuw. Intussen is het weer geprivatiseerd sinds 1989. Het systeem van brievenbussen en postzegels kennen we echter nog steeds.
Post sturen
Wil jij nou, net als de mensen vroeger, graag post versturen? Leuk! Het is zoveel persoonlijker dan een appje of een mailtje. In de shop vind je de leukste kaarten en het mooiste briefpapier om jouw handgeschreven boodschap over te brengen.