nu verkrijgbaar: mysterie boxen

[fibosearch]

Papiersoorten: dik, dun, mat of toch glossy?

Bij ieder product in de shop staat weergegeven wat voor soort papier er is gebruikt om de illustratie op te drukken. Mocht dit je niks zeggen, dan is dit het blog voor jou. Ik leg namelijk uit welke papiersoorten het meeste voorkomen en wat het betekent.

Papiersoorten

Papiersoorten

Wanneer je iets laat drukken, heb je allereerst de keuze op welk soort papier je het laat drukken. Hoeveel en welke keuzes er precies zijn, is afhankelijke van de drukker en het product. Zo heb je bijvoorbeeld vrijwel altijd ‘hvo offset’ beschikbaar. Maar tinteretto gesso heb je bijvoorbeeld wel beschikbaar als het gaat om kaartjes, maar niet bij een schrijfblok. Dit zijn de papiersoorten die het meest gebruikt worden in de shop:

  • HVO offset: helder wit, soortgelijk aan printpapier. Geschikt voor onder andere kaarten en blokken.
  • Tinteretto gesso: wit papier met een structuurtje, lijkt een beetje op aquarelpapier. Geschikt voor kaarten.
  • Plakpapier: eigenlijk letterlijk van het zegt. Geschikt voor stickers en etiketten.
  • Sulfaatkarton: een sterke en opdikkende witte gestreken papiersoort. Geschikt voor kaarten.
  • Biotop: gebroken witte ongestreken papiersoort met matte uitstraling, FSC gecertificeerd. Geschikt voor kaarten.

Dikte papier

Naast het soort papier, is het vervolgens zaak om te kijken naar de dikte van het papier. Dit kun je herkennen aan het aantal grams dat erbij staat. Hoe groter het getal, hoe steviger.

Zo laat ik bijvoorbeeld schrijfblokken en briefpapier voornamelijk drukken op 90 of eventueel 120 grams papier. Je kunt dit vergelijken met printpapier, maar dan net wat steviger. Kaarten zijn gedrukt op minimaal 250 grams papier. Hoewel ik het liefst voor 300 grams of meer ga, zeker als het een ansichtkaart betreft. Bij plakpapier kies ik vaak voor 90 grams, maar dit kan steviger aanvoelen doordat er een achterkantje op zit.

Afwerking

Als laatste heb je dan ook nog een de afwerking van het papier. Ik moet eerlijk toegeven dat dit niet bij ieder product staat vermeld. Vaak hoort een bepaalde afwerking gewoon bij het soort papier. Of er is er geen. Als er wel iets bijzonders is, staat dit uiteraard omschreven bij het product. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Glans: de term zegt eigenlijk al genoeg. Er zit een glanslaagje over het papier heen. Een beetje vergelijkbaar met een foto (hoewel die tegenwoordig ook mat te drukken zijn). Als het licht erop valt, weerkaatst het.
  • Mat: dit is een beschermend kunststof laagje die je wel duidelijk ziet, maar die niet zo weerkaatst. Als ik al een laagje er overheen doe, is het vaak deze. Ik vind mat mooier dan glans. Dit is natuurlijk persoonlijke voorkeur.
  • Soft touch: een laagje dat ervoor zorgt dat het papier heel zacht aanvoelt. Ik vind het persoonlijk erg mooi en fijn, maar ik laat me een beetje tegenhouden door de prijs en het feit dat er dan dus kunststof aan het papier wordt toegevoegd.
  • Geen: het is mogelijk om helemaal geen afwerking te hebben. Dit geldt eigenlijk voor de meeste producten in het assortiment.

Wil jij graag weten wat voor papiersoort er wordt gebruikt bij de producten die jij graag wilt hebben? Het staat weergegeven in de korte en lange omschrijving van ieder product.

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Anouk
Anouk
Hi! Ik ben Anouk Hempenius, liefhebber van echte post en mooie illustraties. Van jongs af aan spaar ik al kaarten en schrijf ik brieven. Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om echte post te sturen. Het liefst met een prachtig ontwerp. Want, zeg nou zelf: een persoonlijke boodschap dat met liefde voor je is uitgezocht in je brievenbus is toch veel fijner dan een appje of mailtje?

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.postenpapier.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 767 reviews.
Scroll naar boven