nu verkrijgbaar: mysterie boxen

[fibosearch]

Wat is het verschil tussen ansichtkaarten, postkaarten en wenskaarten?

Kaarten: ik verzamel ze al zolang ik me kan herinneren. Zowel ontwerpen die ik zelf mooi vind als kaarten die ik ontvang voor mijn verjaardag en feestdagen bijvoorbeeld. Met dit product in gedachten is mijn idee voor een webshop zelfs ontstaan! Het zal je dan ook niks verbazen dat het assortiment van Post & Papier grotendeels uit kaarten bestaat. Maar: er zijn allerlei soorten kaarten. Zo heb je ansichtkaarten, postkaarten, wenskaarten, minikaarten en meer. Wat zijn de verschillen? Ik leg het uit in dit blog!

Verschil tussen ansichtkaarten, postkaarten en wenskaarten

Ansichtkaarten, postkaarten en wenskaarten

Ansichtkaarten

Laten we starten met ansichtkaarten. Deze staan misschien wel het meest bekend als kaarten die je naar het thuisfront stuurt wanneer je op vakantie bent. Het zijn enkele kaarten die bedrukt zijn met een plaatje op de voorkant en ruimte hebben voor een bericht, postzegel en adres achterop. Ze zijn vaak gedrukt op A6 formaat en worden veelal zonder envelop verzonden.

Wenskaarten

Nog een vrij bekende term zijn wenskaarten. Je weet wel, de kaarten die je stuurt wanneer er iemand jarig is bijvoorbeeld. Maar denk ook aan gelegenheden zoals de geboorte van een baby, een huwelijk, een nieuw huis, als er iemand ziek is, als er iemand overleden is en dergelijke. Ze staan ook wel bekend als dubbele of gevouwen kaarten. De afbeelding staat soms niet alleen op de voorkant, maar ook op de achterkant. Er is ruimte voor een langer bericht aan de binnenkant. Wenskaarten worden vrijwel standaard in enveloppen verzonden.

Je zou het begrip echter in bredere zin kunnen pakken, want het gaat om de wens die op de kaart staat. Er zijn tegenwoordig ook voldoende enkele kaarten op de markt die de boodschap net zo goed overbrengen. Vaak met een blanco achterzijde. Deze kaarten bestaan in allerlei soorten, maten en uitvoeringen.

Postkaarten

Een begrip die ook vaak wordt gebruikt is postkaarten. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor ansicht-, brief- en wenskaarten. Sterker nog: in het Engels (‘postcard’) wordt deze term gebruikt voor de meeste kaarten, behalve wenskaarten (‘greeting card’).

Zelf gebruik ik de naam postkaarten vaak als het gaat om enkele kaarten van A6 formaat met een blanco achterzijde. Het soort kaart dat je met een envelop verstuurd en bij een pakketje of cadeautje doet bijvoorbeeld.

Minikaarten

Als laatste zijn er ook nog minikaarten. Het woord zegt het eigenlijk al: deze kaarten zijn wat kleiner dan bovenstaande. Vaak zijn ze gedrukt op A7 of 5,5 x 8,5 cm (visitekaartje) formaat. Ze lijken misschien wat op labels, maar ze zijn net iets groter en bevatten geen gaatje. Een minikaart kan zowel enkel als gevouwen zijn. De kaartjes zijn leuk om aan een cadeau te hangen, bij een bos bloemen te doen of als goodie te geven bijvoorbeeld.

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Anouk
Anouk
Hi! Ik ben Anouk Hempenius, liefhebber van echte post en mooie illustraties. Van jongs af aan spaar ik al kaarten en schrijf ik brieven. Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om echte post te sturen. Het liefst met een prachtig ontwerp. Want, zeg nou zelf: een persoonlijke boodschap dat met liefde voor je is uitgezocht in je brievenbus is toch veel fijner dan een appje of mailtje?

Anderen bekeken ook

1 gedachte over “Wat is het verschil tussen ansichtkaarten, postkaarten en wenskaarten?”

  1. ansichtkaarten en postkaarten zijn bij mij by far favoriet in vergelijking met wenskaarten, ik vind het niet leuk om een kaart open te vouwen voor mij is het dan niet meer echt een kaart en ook het ophangen is minder leuk en handig omdat de dubbele kaart gauw openvalt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.postenpapier.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 767 reviews.
Scroll naar boven