nu verkrijgbaar: mysterie boxen

[fibosearch]

Versturen van post met PostNL: 6 tips!

Als jij regelmatig post verstuurt, is het je vast wel eens overkomen dat er iets stuk of zelfs niet aan komt. Erg zonde! Persoonlijk is het mij ook een raadsel waar al deze poststukken dan blijven en voorkomen kun je het helaas niet. Maar, je kunt er wel voor zorgen dat de kans erop minder groot is door rekening te houden met enkele zaken. In dit blog geef ik je 6 tips voor het versturen van post met PostNL zodat jij hopelijk veel meer post hebt dat heelhuids aankomt!

Versturen van post met PostNL 6 tips

1. Formaat

Iets waar je op moet letten bij het versturen van post, is het formaat van jouw zending. Een kaart of een brief in envelop zal niet zo snel een probleem zijn. Deze voldoen vaak al aan de minimale en maximale afmetingen van PostNL. Als je zelf aan de slag gaat om bijvoorbeeld een snailmail te maken is het wel handig om hier aan te denken.

Minimum formaat

Het minimum formaat is 9 x 14 cm. Er worden wel kleinere kaarten en enveloppen verstuurd, maar ik raad het niet aan. Ik heb zelf in de voorbereiding bij PostNL gewerkt. Hierdoor weet ik uit ervaring dat kleine poststukken snel zoekraken doordat het tussen grotere stukken zit. Mijn tip is om een grote(re) envelop te pakken als je wel een klein poststuk op de bus wilt doen. Zo heb je meer zekerheid dat het aan komt!

Maximum formaat

Het maximum formaat voor brievenbuspost is 38 x 26,5 x 3,2 cm. Meer dan bij het minimum formaat is dit echt een limiet. Grotere poststukken kunnen simpelweg niet door de brievenbus en zullen daardoor dus met pakketpost verstuurd moeten worden. Dit is helaas een stuk duurder, dus je kunt er beter vooraf rekening mee houden! Hierbij is het voor bijvoorbeeld snailmail vooral belangrijk om rekening te houden met de dikte van jouw poststuk.

2. Gewicht

Naast het formaat is ook het gewicht een belangrijke factor bij het versturen van post. De kosten zijn hier namelijk op gebaseerd en een paar gram kan soms het verschil maken tussen twee, drie of meer postzegels. Houd tijdens het maken van jouw poststuk rekening met het gewicht om de kosten niet de pan uit te laten rijsen! Zeker als jouw zending bijvoorbeeld naar het buitenland moet. Een handig overzicht van alle tarieven kun je op de website van PostNL vinden. Oh ja, het is handig om onder 2 kilo te blijven: daar boven wordt het ook pakketpost. Maar ik verwacht niet dat dit met snailmail zo snel het geval is.

3. Dichtplakken

Bij de post komt het met enige regelmaat voor dat er poststukken wel aan komen, maar dat de inhoud helemaal of gedeeltelijk weg is. Ook kan de verpakking simpelweg beschadigd raken. Om dit te voorkomen, kun je er beter voor zorgen dat jouw poststuk goed dicht zit. Plak hiervoor alle open uiteindes goed vast! Let op: bij rouw- of andere belangrijke post dient de envelop open te zijn.

4. Afzender

Ik probeer er altijd om te denken om mezelf als afzender op een poststuk te zetten. Bij persoonlijke zendingen doe ik dit op de achterkant van een envelop (dit is gebruikelijk). Bij bestellingen voor Post & Papier staat mijn postcode en huisnummer op het adresetiket. Dit is alles wat de post nodig heeft! Waarom zou je een afzender erop zetten? Om twee redenen:

Retour

Kan jouw poststuk niet bezorgd worden? PostNL stuurt hem graag voor je terug! Dit kan zijn vanwege bijvoorbeeld een verkeerd adres, maar ook als degene er simpelweg niet (meer) woont. Zo raakt jouw post in ieder geval niet zoek!

Boete

Het kan natuurlijk zijn dat jouw poststuk verkeerd is gefrankeerd. Ik ga zelf meestal naar het postkantoor, maar ook dan gaat het wel eens fout. Ik heb dit al meerdere keren meegemaakt helaas. In dit geval is het niet prettig als de ontvanger de rekening krijgt. Met jouw gegevens gaat de boete naar jou toe. Maar het beste blijft natuurlijk voorkomen, dus frankeer jouw poststuk voldoende.

5. Brievenbuspakje

Tegenwoordig is het mogelijk om via brievenbuspost pakjes te versturen binnen Nederland. Bij postkantoren is dit ietsjes duurder dan het zwaarste postzegeltarief, maar bij online frankeren krijg je korting waardoor je juist goedkoper uit bent. Het voordeel hiervan is dat je een track & trace krijgt, dus je kunt jouw post volgen tot wanneer het bezorgd is. Net als pakketbezorgers scannen het pakje postbodes namelijk ook zodra ze het door de brievenbus gooien. Ik gebruik deze optie zelf vooral als ik een swap verstuur.

6. Feestje!

Last but not least: maak een feestje van de post! Vergeet alle bovenstaande tips even totdat je jouw poststuk echt gaat versturen en ga gewoon lekker aan de slag. Post maken en versturen moet immers leuk zijn! Ben je klaar? Maak ook een feestelijk geheel van de buitenkant. Veel plezier met het versturen van post!

Vond je dit ARTIKEL interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Anouk
Anouk
Hi! Ik ben Anouk Hempenius, liefhebber van echte post en mooie illustraties. Van jongs af aan spaar ik al kaarten en schrijf ik brieven. Mijn missie is om jou te inspireren en stimuleren om echte post te sturen. Het liefst met een prachtig ontwerp. Want, zeg nou zelf: een persoonlijke boodschap dat met liefde voor je is uitgezocht in je brievenbus is toch veel fijner dan een appje of mailtje?

Anderen bekeken ook

4 gedachten over “Versturen van post met PostNL: 6 tips!”

  1. Marie de Jonge

    Bedankt voor deze handige verzendtips. Ik weet nooit precies wat de minimale en maximale afmetingen zijn om iets te verzenden. Zal de tips op de website nog even goed nalezen. Ik wil een boete voorkomen!

  2. Ja heb alle post al kerstzegels opgeplakt is mijn formaat kaart te klein. Niks van gezegd bij Bruna. Nu alles in grotere envelop doen 14×9 cm of risico nemen…

  3. Thesi van Arensbergen

    Hoe order ik T&T codes vanuit Portugal waar ik woon om post naar NL te sturen die voorzien moet zijn van T&T codes?

    1. Hoi Thesi, hiervoor kun je het beste PostNL raadplegen. Die zorgen ervoor dat jouw pakketje wordt afgeleverd binnen Nederland. Of eventueel de locale koerier in Portugal, want die zal jouw pakketje in ontvangst nemen van jou. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.postenpapier.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 767 reviews.
Scroll naar boven