Versturen van post met PostNL: 6 tips!

Ik houd van post! Jij ook? Zowel het versturen als ontvangen van post is hartstikke leuk. Helaas is het wel aan de prijzige kant en zijn er allemaal eisen aan verbonden. Dat maakt het voor zowel de zender als ontvanger soms net iets minder leuk… Omdat ik het versturen van (leuke!) post graag wil stimuleren, geef ik zes tips voor het versturen van post. Want: echte post is zoveel leuker!

Versturen van post met PostNL 6 tips

1. Formaat

Iets waar je op moet letten bij het versturen van post, is het formaat van jouw zending. Een kaart of een brief in envelop zal niet zo snel een probleem zijn. Deze voldoen vaak al aan de minimale en maximale afmetingen van PostNL. Als je zelf aan de slag gaat om bijvoorbeeld een snailmail te maken is het wel handig om hier aan te denken.

Minimum formaat

Het minimum formaat is 9 x 14 cm. Er worden wel kleinere kaarten en enveloppen verstuurd, maar ik raad het niet aan. Ik heb zelf in de voorbereiding bij PostNL gewerkt. Hierdoor weet ik uit ervaring dat kleine poststukken snel zoekraken doordat het tussen grotere stukken zit. Mijn tip is om een grote(re) envelop te pakken als je wel een klein poststuk op de bus wilt doen. Zo heb je meer zekerheid dat het aan komt!

Maximum formaat

Het maximum formaat voor brievenbuspost is 38 x 26,5 x 3,2 cm. Meer dan bij het minimum formaat is dit echt een limiet. Grotere poststukken kunnen simpelweg niet door de brievenbus en zullen daardoor dus met pakketpost verstuurd moeten worden. Dit is helaas een stuk duurder, dus je kunt er beter vooraf rekening mee houden! Hierbij is het voor bijvoorbeeld snailmail vooral belangrijk om rekening te houden met de dikte van jouw poststuk.

2. Gewicht

Naast het formaat is ook het gewicht een belangrijke factor bij het versturen van post. De kosten zijn hier namelijk op gebaseerd en een paar gram kan soms het verschil maken tussen twee, drie of meer postzegels. Houd tijdens het maken van jouw poststuk rekening met het gewicht om de kosten niet de pan uit te laten rijsen! Zeker als jouw zending bijvoorbeeld naar het buitenland moet. Een handig overzicht van alle tarieven kun je op de website van PostNL vinden. Oh ja, het is handig om onder 2 kilo te blijven: daar boven wordt het ook pakketpost. Maar ik verwacht niet dat dit met snailmail zo snel het geval is.

3. Dichtplakken

Bij de post komt het met enige regelmaat voor dat er poststukken wel aan komen, maar dat de inhoud helemaal of gedeeltelijk weg is. Ook kan de verpakking simpelweg beschadigd raken. Om dit te voorkomen, kun je er beter voor zorgen dat jouw poststuk goed dicht zit. Plak hiervoor alle open uiteindes goed vast! Let op: bij rouw- of andere belangrijke post dient de envelop open te zijn.

4. Afzender

Ik probeer er altijd om te denken om mezelf als afzender op een poststuk te zetten. Bij persoonlijke zendingen doe ik dit op de achterkant van een envelop (dit is gebruikelijk). Bij bestellingen voor Post & Papier staat mijn postcode en huisnummer op het adresetiket. Dit is alles wat de post nodig heeft! Waarom zou je een afzender erop zetten? Om twee redenen:

Retour

Kan jouw poststuk niet bezorgd worden? PostNL stuurt hem graag voor je terug! Dit kan zijn vanwege bijvoorbeeld een verkeerd adres, maar ook als degene er simpelweg niet (meer) woont. Zo raakt jouw post in ieder geval niet zoek!

Boete

Het kan natuurlijk zijn dat jouw poststuk verkeerd is gefrankeerd. Ik ga zelf meestal naar het postkantoor, maar ook dan gaat het wel eens fout. Ik heb dit al meerdere keren meegemaakt helaas. In dit geval is het niet prettig als de ontvanger de rekening krijgt. Met jouw gegevens gaat de boete naar jou toe. Maar het beste blijft natuurlijk voorkomen, dus frankeer jouw poststuk voldoende.

5. Brievenbuspakje

Tegenwoordig is het mogelijk om via brievenbuspost pakjes te versturen binnen Nederland. Bij postkantoren is dit ietsjes duurder dan het zwaarste postzegeltarief, maar bij online frankeren krijg je korting waardoor je juist goedkoper uit bent. Het voordeel hiervan is dat je een track & trace krijgt, dus je kunt jouw post volgen tot wanneer het bezorgd is. Net als pakketbezorgers scannen het pakje postbodes namelijk ook zodra ze het door de brievenbus gooien. Ik gebruik deze optie zelf vooral als ik een swap verstuur.

6. Feestje!

Last but not least: maak een feestje van de post! Vergeet alle bovenstaande tips even totdat je jouw poststuk echt gaat versturen en ga gewoon lekker aan de slag. Post maken en versturen moet immers leuk zijn! Ben je klaar? Maak ook een feestelijk geheel van de buitenkant. Veel plezier met het versturen van post!

Stationery Box

Stationery Box

Meld je aan voor een abonnement om iedere maand een box mét korting te ontvangen! Losse edities zijn achteraf beschikbaar tegen de volledige prijs.

Exclusieve Box Cattastic Pumpkin

Ben jij ook zo’n fan van Halloween? Stuur jouw post met deze exclusieve box! OP = OP

Scrapbookpagina: nieuwe puppy

Scrapbookpagina: nieuwe puppy

Speciale herinneringen moet je vastleggen! Zelf gebruik ik hiervoor een groot zwart scrapbook, maar het kan eventueel ook in een ander boek. Hierbij gebruik ik verschillende technieken van het scrappen maar ook van bijvoorbeeld het bullet journalen. Het doel is om er...

Laatste blogs

Scrapbookpagina: nieuwe puppy

Speciale herinneringen moet je vastleggen! Zelf gebruik ik hiervoor een groot zwart scrapbook, maar het kan eventueel ook in een ander boek. Hierbij gebruik ik verschillende technieken van het scrappen maar ook van bijvoorbeeld het bullet journalen. Het doel is om er...

Trend: regenbogen in voorjaarscollecties

Is het jou al opgevallen? Illustraties van regenbogen komen dit voorjaar ineens overal terug! Zo ook op papierwaren. Ik heb ze al gespot in verschillende collecties in 2020. Vrolijk voor al jouw cadeaus, journal spreads en snailmails. Regenboog De regenboog. Ik heb...

Frisse lente journal spread

De lente is begonnen! Het is misschien nog wat koud buiten, maar de zon komt eindelijk om het hoekje kijken. Bovendien is het seizoen ook officieel begonnen volgens de kalender. Om je wat inspiratie te geven voor een journal spread in het voorjaar, ga ik aan de slag...

Valentijnspost maken: dubbele kaart

Heb jij al jouw Valentijnspost al klaar liggen voor 14 februari? Als je nog een snailmail wilt maken, heb ik wat inspiratie voor je. Maak bijvoorbeeld een dubbele kaart, maar dan met wat extra's! Benodigdheden Wat heb je nodig? Papierwaren die jij graag gebruikt! Ik...

Leg jouw Sinterklaas herinneringen vast!

Sinterklaas is weer in ons land! En dat betekent dat er de komende tijd weer allerlei prachtige momenten vast zijn te leggen voor jouw gezin. Denk aan: de intocht vandaag, een schoentje zetten dit weekend en natuurlijk pakjesavond op 5 december. Zelf vind ik het...

Mijn Bullet Journal papier vergelijking

MUS creatief heeft intussen 18 verschillende kaften van Mijn Bullet Journal uitgebracht, plus 2 business edities en 4 pocket versies. Het papier van de bullet journals is geëvolueerd naar aanleiding van feedback. In deze video laat ik het verschil zien en geef ik een...

Loaded bag snailmail: botanisch

Heb of wil jij graag een decoratie box, maar weet je niet zo goed wat je ermee kunt doen? Brand rep Marion laat zien hoe je een loaded bag maakt met de creatieve materialen uit de box! Het thema van deze snailmail is botanisch, maar uiteraard kun je stickers, die...

Over Post & Papier

Post & Papier is jouw (web)adres voor kaarten, briefpapier en snailmail spullen. Een cadeautje in je brievenbus! Mijn passie voor papier, illustratie en creativiteit zorgt ervoor dat ik met veel liefde en plezier werk om de mooiste papierwaren voor jou te maken, te selecteren en te verpakken.

Contact

Contact

Post & Papier
Van Goghlaan 40
8442 HW Heerenveen
Dit is géén bezoekadres!

E-mail: anouk@postenpapier.nl
Telefoon: +631 3888 3686
WhatsApp: +631 3888 3686
Direct bereikbaar op ma, di ochtend, wo ochtend, do middag en vr ochtend. Daarbuiten duurt het langer voordat ik reageer.

Bedrijfsgegevens

KvK nummer: 52800857
BTW nummer: NL002255673B49

Rekening
256614318 t.n.v. Nouk-san
IBAN: NL84 KNAB 0256 6143 18
BIC: KNABNL2H

De waardering van www.postenpapier.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 604 reviews.